Docents

Carlos Calderón Urreiztieta. DOCENT PRINCIPAL I COORDINADOR. Format com a Arquitecte a la Universitat Simón Bolívar, Caracas, Veneçuela, el 1982, va realitzar simultàniament els seus estudis complets en Música, tant composició com execució i interpretació del violí, al costat d'història, estètica i filosofia de la música. Es va desenvolupar com a docent en Història de l'Art i el seu projecte d'e-learning HDA-online de l'Escola de Comunicació Visual Prodisseny a Caracas, Veneçuela; així com també va ser el seu Coordinador Aatèmic i Director General fins al seu trasllat a Catalunya el 2003. Un cop allà va obtenir el 2005 el Diploma d'Estudis Avançats (Master) per la Universitat de Barcelona en Història de les Ciències i va culminar el juliol del 2013 el Doctorat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Espanya, orientant les seves investigacions cap a l'estudi de la Música, l'Art i la Ciència en el marc d'una Història de la Cultura. Ha estat professor d' Iniciació al Violí, Llenguatge Musical i Informàtica Musical a diverses Escola de Música de Catalunya, alhora que ha impartit nombrosos cursos d' història i apreciació musical en institucions de prestigi com El Palau de la Música Catalana, Liceu de Barcelona, Cercle del Liceu, Museu de Barcelona, Amics del Liceu, Casa Werner, Col·legi de Farmaceutes, i altres.

 

Alguns comentaris de premsa:

    • "... el docent Carlos E. Calderón Urreiztieta[...] domina un to culte que sintetitza molta informació sobre un debat entre la història de la ciència, la història de la música i la crítica cultural amb trets temàtics diversos: d'història, sociologia, antropologia, física, filosofia, [...] Molt ben estructurat i amb un toc original en el plantejament." Albert Ferrer Flammarich, Codalario Revista Musical.
    • "Calderó aconsegueix fer unes presentacions diàfanes, amb un ritme dinàmic, àgil, per moments trepidant [...] en mans de Calderón, els arguments i exemples seran sens dubte sucosos." Oriol Saladrigas, Núvol.
    • "Com va versar amb la seva jocosa saviesa el sempre imprescindible Carlos Calderón en la seva conferència prèvia..." – Jordi Maddaleno, Platea Magazine.
    • "A Catalunya, fa temps, que experts com Carlos Calderón -entre d'altres- ajuden a entendre l'obra musical [...] Suggereixo l'assistència a alguna conferència divulgativa [...] jo n'he escoltat algunes al Palau de la Música, a càrrec de Carlos Calderón, i he sortit molt gratificat." Joaquim Puyal – El matí de Catalunya Radio.

 

DOCENTS CONVIDATS

Mireia Capdevila Candell: Historiadora per la UAB i investigadora és també diplomada com a Professor del Grau Mitjà de Piano, Flauta i Llenguatge Musical al Conservatori de Música de Sabadell. Combina ambdues facetes de músic i d'historiador amb la de "canviadora de pàgines" professional de les principals sales de concert entre elles el Palau de la Música Catalana, cosa que l'avala com una de les persones més acreditades per explicar-nos secrets i tècniques de la lectura musical i la interpretació musical.


Antoni Colomer: Historiador de l' Art amb àmplia formació musical vocal i conferenciant actiu en diverses institucions de prestigi com El Palau de la Música, Liceu de Barcelona, Cercle del Liceu i altres. S'ha dedicat des de fa anys a la Gestió Cultural, la Direcció Artística de projectes musicals, la Crítica Musical en diferents mitjans i la Comunicació en el sector cultural.


Pere Andreu Jariod: Divulgador musical actiu a través de conferències, ràdio i publicacions diverses. Ha participat en diversos centres cívics i aules d' extensió universitària, així com en espais com el Palau de la Música Catalana, la Biblioteca de Catalunya, el Museu de la Música o els diferents CaixaForums. Realitza una tasca radiofònica important a través dels seus programes propis (El Taller del Luthier) i ha col·laborat també amb altres programes radiofònics de Catalunya Música.


Rosa Massagué: Periodista corresponsal a Londres i Roma per a El Periódico de Catalunya, on escriu des de la seva fundació el 1978 combina la seva tasca com a periodista internacional amb la crònica i crítica musical caracteritzada sempre per la seva agudesa, perspicàcia i profunditat. És conferenciant activa en diverses institucions de prestigi com El Palau de la Música, Liceu de Barcelona, Cercle del Liceu i altres.


Sofía Martínez Villar: Especialista en entrenament auditiu, flautista, musicòloga i Doctora en Història, teoria i crítica de les arts. Professora de Percepció Auditiva i repertori per a flauta a l' Escola superior de música de Catalunya. Ha desenvolupat programes divulgatius per millorar l'experiència d'escolta del públic amb orquestres simfòniques com l'Orquestra i Cor Nacional d'Espanya (OCNE), Orquestra simfònica de Castella i Lleó (OSCYL) i Orquestra simfònica Camera musicae (OCM). Igualment, des del 2021 ha participat com a conferenciant en el cicle Parlem de Musica del Palau de la Música catalana. Parlem de Musica de El Palau de la Música catalana.


Magda Polo PujadasDoctora en Filosofia per la UAB ha desenvolupat una intensa recerca al voltant de les relacions entre música i filosofia i com a professora titular d'Estètica i Teoria de les Arts i Història de la Música tant a Catalunya com a Alemanya, Itàlia i EUA. Ha estat professora en universitats espanyoles i a l' Escola Superior de Música de Catalunya. Ha publicat més de quaranta articles especialitzats i més de trenta llibres en la seva especialitat i participa habitualment en congressos nacionals i internacionals sobre interdisciplinarietat artística, estètica i música.


Jaume Radigales: Doctor en Història de l'Art (UB) i docent a la UAB URLL ha desenvolupat una dilatada trajectòria en àrees de recerca que se centren al voltant de l'estètica i la interacció entre el llenguatge musical i l'audiovisual. Considerat un especialista operístic és autor de diversos llibres de referència al voltant del tema alhora que manté una activitat com a crític musical en revistes com Ritmo i La Vanguardia. Col·labora assíduament amb Catalunya Música, on realitza el programa "Una tarda a l'òpera", a més de presentar transmissions operístiques en directe des del Gran Teatre del Liceu.

CA